Dynamisch energiecontract met zonnepanelen

Het kan aantrekkelijk zijn om een dynamisch energiecontract af te sluiten in combinatie met zonnepanelen. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder leggen we je uit hoe het precies in elkaar steekt. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze die bij jou en jouw situatie past.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Dat verschilt per situatie. Bij een dynamisch energiecontract bewegen de tarieven mee met de markprijzen. Dit betekent dat je het tarief betaalt dat op dat moment geldt in de markt. Dat is dan ook het tarief wat je ontvangt als je teruglevert. Op het moment dat er veel zon is, gaan veel mensen terugleveren waardoor de stroomprijzen vaak laag zijn. Dat is zeker zo in het weekend als er ook weinig vraag is. Lever je dan terug met een dynamisch energiecontract? Dan ontvang je op die momenten een lager tarief dan met bijvoorbeeld een vaste prijs. Als je nog niet precies weet hoe een dynamisch contract werkt, dan leggen we dat nog even uit. Lees meer over hoe een dynamisch energiecontract werkt. 

Let dus op de hoeveelheid kWh die je teruglevert én de marktprijzen. Dan kan het interessant zijn voor je om een dynamisch energiecontract af te sluiten.

Situatie waarin een dynamisch energiecontract met zonnepanelen verstandig kan zijn


Het is in het algemeen níet verstandig als je:
- Meer, of ongeveer evenveel opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt.
Het kan wél verstandig zijn als je:
- Veel meer verbruikt dan je opwekt.
Bijvoorbeeld als je een elektrische auto of warmtepomp hebt.

Met een elektrische auto en een eigen laadpaal kan je zelf laden als je veel zonopwek hebt. Of natuurlijk op het moment dat de stroom heel goedkoop is.

Laadpaal voor thuis kopen?

Met een eigen laadpaal heb je altijd een laadplek en bespaar je op stroomkosten. Thuis betaal je vaak een lager stroomtarief dan aan een openbare laadpaal. Lees verder of vraag een gratis adviesgesprek aan voor persoonlijke hulp.

Dynamisch contract en terugleverkosten

Het terugleveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom brengen we vanaf 1 juli 2024 vaste terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen. Met een dynamisch energiecontract betaal je deze kosten niet. Dit betekent niet dat het daardoor interessanter is om een dynamisch energiecontract af te sluiten. De terugleverkosten zijn vaak maar een klein deel van je totale kosten. Terugleveren met dynamisch energietarieven kan een veel grotere impact hebben. Laat je goed adviseren voor jouw persoonlijke situatie.

Mogelijkheid FlexPrijs contract met zonnepanelen

Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijs. Het is momenteel niet mogelijk om een FlexPrijs-contract af te sluiten als je zonnepanelen hebt. Dit heeft te maken met het salderen. Met een gewoon energiecontract saldeer je op volume. Met een dynamisch energiecontract gebruik je waardesalderen. Het combineren van die twee methodes in 1 verbruiksjaar is ingewikkeld. Momenteel werken we hard om een manier te vinden om dat toch mogelijk te maken. We bieden nu alleen nog FlexPrijs voor klanten zónder zonnepanelen Bekijk de aanbieding.

Uitleg volumesaldering

Eéns per jaar verrekenen we de zonne-energie die je teruglevert aan het net. Dit doen we met de stroom die je hebt afgenomen. Dit heet salderen. Het resultaat van de saldering vind je terug op je jaarafrekening. Er zit wel een maximum aan de hoeveelheid stroom je kan salderen. Lever je op jaarbasis meer stroom terug dan je verbruikt, dan blijft er een deel over dat je niet kan verrekenen. Voor dit deel ontvang je een terugleververgoeding. Lees meer over salderen.

Waardesaldering in 4 stappen

Ga je terugleveren met een dynamisch energiecontract, dan wordt teruglevering met het verbruik op de jaarafrekening verrekend. Net als bij een variabel of vast stroomcontract. Salderen werkt alleen wel anders: dan wordt waardesaldering toegepast.

  1. Eerst vermenigvuldig je voor elk uur de teruglevering met de uurprijs per kWh

  2. Dan vermenigvuldig je voor elk uur het verbruik met de uurprijs per kWh

  3. Daarna verreken je deze twee bedragen voor elk uur met elkaar

  4. Tenslotte tel je de uitkomsten van alle uren bij elkaar op

Onze klimaatambitie

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Ontdek onze klimaatambitie

Conclusie: is een dynamisch energiecontract gunstig met zonnepanelen?

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen is over het algemeen niet interessant:

  • Wanneer je meer opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt:
    Je levert in dit geval vaak (veel) terug. Als anderen dit ook doen, dan is er veel aanbod. Hierdoor gaat de marktprijs omlaag en krijg je minder voor je teruggeleverde stroom. Je verbruikt dan juist weer wanneer de stroom duurder is.
  • Wanneer je ongeveer evenveel opwekt als je verbruikt:
    In dit geval lever je nog steeds terug, maar in mindere mate. Het is lastig om al je verbruik te verplaatsen naar de momenten dat je zelf stroom opwekt.

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen is over het algemeen wel interessant:

  • Wanneer je veel meer verbruikt dan je opwekt
    Bijvoorbeeld als je een elektrische auto of warmtepomp hebt.
    Als je meer verbruikt dan je opwekt, verbruik je vaak ook relatief meer op de momenten dat je opwekt. Het is dus gunstig om een groter deel van je verbruik te verplaatsen naar de momenten dat de prijs laag is, overdag of naar de goedkope momenten in de nacht. 

Als de overheid de salderingsregeling afschaft, dan kan een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen wel interessanter worden. Zeker in combinatie met een batterij of zonnestroomboiler. Dit gaat alleen nog wel even duren (op zijn vroegst 1 januari 2027) en is bovendien nog niet besloten.

Vragen over dynamisch contract en zonnepanelen

Wat is het beste energiecontract als je zonnepanelen hebt?

Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bij een dynamisch energiecontract bewegen de tarieven mee met de markprijzen. Dit betekent dat je het tarief betaalt dat op dat moment geldt in de markt. Dat is dan ook het tarief wat je ontvangt als je teruglevert. Op het moment dat er veel zon is, gaan veel mensen terugleveren waardoor de stroomprijzen vaak laag zijn. Dat is zeker zo in het weekend als er ook weinig vraag is. Lever je dan terug met een dynamisch energiecontract? Dan ontvang je op die momenten een lager tarief dan met bijvoorbeeld een variabele of vaste prijs.

Kun je salderen met een dynamisch contract?

Lever je terug met een dynamisch energiecontract? Dan wordt teruglevering met het verbruik op de jaarafrekening verrekend, net als bij een variabel of vast stroomcontract. Salderen werkt alleen wel anders: dan wordt waardesaldering toegepast.

Wat is het nadeel van een dynamisch energiecontract?
  • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt stijgt, stijgt je prijs direct mee.
  • Je kan je termijnbedrag niet zelf aanpassen.
  • Ben je minder flexibel wanneer je energie verbruikt? Dan kan het zijn dat je nét energie verbruikt op het moment dat de prijs hoger is.

Lees meer over