Energie besparen op school of kinderopvang

De bespaartips van onze technisch adviseurs helpen energie besparen op een school of bso. Laat je inspireren en kijk welke oplossingen je wilt gaan toepassen.  

Tips om energie te besparen op school

Ga slim om met warm water

Op school of kinderopvang zijn er waarschijnlijk kranen met warm water. Die worden vaak niet allemaal gebruikt. Een tip kan zijn om alleen de warmwaterkranen in de buurt van de cv-ketel te gebruiken. Het warme water is dan sneller op de juiste plek. Soms kan een keukenboiler een beter alterntief zijn. Een andere bespaaroplossing kan zijn om dikke leidingen te vervangen door dunnere. Verder is het goed om te kijken of een waterbesparende straalregelaar kan helpen om water te besparen. 

Stel een maximum in op radiatorkranen

Soms staan radiatorkranen in de klas helemaal open. Zo gebruik je meer energie dan nodig. Een thermostatische radiatorkraan met een begrenzer kan een betere oplossing zijn. Deze kranen komen niet boven een bepaalde temperatuur. Een alternatief is een centraal geregelde temperatuurregeling met zone thermostaten voor iedere ruimte. Dit is wel een grotere investering.

Het is ook verstandig om de cv-installatie 'waterzijdig' te laten inregelen door een installateur. Hieredoor worden ruimtes gelijkmatig verwarmd. De temperatuur van het cv-water is minder hoog, maar de cv blijft dezelfde warmte geven. Dit kan het pompvermogen besparen en de HR-functie van het retourwater wordt beter benut.

Zet op vrije dagen zoveel mogelijk apparatuur uit

Zet de klimaatinstallatie zoals verwarming en ventilatie lager. Of als het kan helemaal uit als er niemand aanwezig is. Bijvoorbeeld tijdens het weekend, (school)vakanties en/of op feestdagen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar we komen vaak in schoolgebouwen en bso’s waar dit wordt vergeten. Net als het aanpassen van de zomer-/wintertijd in de tijdinstelling van je verwarming. Het zijn kleine aandachtspunten. 

Dat is natuurlijk ook van toepassing op overige apparatuur die onnodig op stand-by staat. Denk bijvoorbeeld aan het digitale schoolbord, computers en niet gebruikte koelkasten. Deze aandachtspunten maken bij elkaar opgeteld, toch een verschil op je energierekening.

Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies

In de pauzes van je school of bso gebruiken grote groepen kinderen de ingang/uitgang. En ontsnapt veel warmte naar buiten. Een tochtsluis of luchtgordijn bij de buitendeur kan een oplossing zijn. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Hierdoor blijft warme lucht binnen en de kou buiten. In de zomer blijft de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco.

Het is belangrijk dat de uitgeblazen lucht precies op de grond komt. Te veel of te weinig druk geeft namelijk energieverlies. Helaas zijn er continu veranderende omstandigheden, zoals onderdruk en ruimte temperatuur in het gebouw. Hierdoor moet de ventilatiekracht en de warmte van het luchtgordijn regelmatig worden aangepast. Kies daarom voor een automatisch geregeld luchtgordijn. Daarmee zorg je voor een langdurig hoog scheidingsrendement, laag energieverbruik en optimaal comfort. Ook houd je de omstandigheden van het luchtgordijn en de omgeving beter bij.

Een luchtgordijn vermindert het verlies van energie die een open deur met zich meeneemt. Hoeveel je bespaart hangt van de frequentie van het openen van de deuren. 

Kies voor ledlampen liefst met bewegingssensor

Het is de ideale plek om tussendoor even koffie te halen: de docentenkamer of personeelsruimte. Vaak brandt het licht er dus de hele dag. Onze experts bedachten een slimme oplossing: een bewegingssensor op je lampen. Zodat die alleen branden als er iemand in de ruimte is. Dat bespaart je school weer stroomkosten. Wil je nog meer meters maken? Doe dat dan ook in klaslokalen, toiletten, bergingen en vergaderruimtes.

Vervang verouderde tl-verlichting door energiezuinige verlichting. Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst. (Bron: Milieu Centraal)  Dat kan redelijk eenvoudig met een retrofit led-buis in het bestaande armatuur. Om nog meer energie te besparen kan je de gehele armatuur vervangen. Deze led-armaturen hebben een hogere lichtefficiëntie op werkoppervlak (lux) dan retrofit oplossingen. Zo bespaar je op energie en heb je betere verlichting.

Er zijn verschillende led-armaturen beschikbaar, voor opbouw en inbouw. Voor in het plafond is dit vaak een ledpaneel, met aan de onderzijde een vlakke plaat die past in een 60 bij 60 cm of 30 bij 120 cm plafondplaat. 

Je ziet het al: energie besparen op school of in de kinderopvang is mogelijk. Met grote investeringen die lonen, zoals een luchtgordijn, screens of bewegingssensor. Maar ook snelle oplossingen, zoals het vervangen van lampen door led-verlichting.

Ontdek de kraan met sensor

Je kent het vast: kranen die open blijven staan nadat er handen of handjes onder zijn gewassen. Daar is een oplossing voor: installeer op plekken waar dat vaak gebeurt een kraan met sensor. Die gaat straks automatisch aan en weer uit. Dat bespaart warm en koud water. 

Verbeter de ventilatie

Ventilatie en luchtkwaliteit zijn belangrijk in een gebouw. Ook als school wil je je leerlingen natuurlijk een prettige omgeving met gezonde lucht bieden. 

Ventileren gebeurt door ventilatieroosters en extra luchten. Daarmee gaat ook veel energie verloren. Een oplossing hiervoor is een centraal geregelde klimaatinstallatie met warmteterugwinning. Of je kiest voor verschillende ventilatiesystemen, die per lokaal warmte terugwinnen.

Zowel voor nieuwe als bestaande scholen zijn speciale ventilatiesystemen. Ook zijn er systemen die speciaal voor kantoren en vergaderzalen zijn. De systemen houden rekening met de grootte van de ruimte en maken weinig geluid. Bekijk voorbeelden en mogelijkheden in deze bij het RIVM.

Schakel een adviseur in om te weten wat het beste bij jouw situatie past. Bedrijven die ventilatiesystemen installeren, hebben de juiste adviseurs in dienst.

Warmte terugwin installaties (wtw) en energiezuinige ventilators zijn energiebesparend. En komen met een automatische regeling in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek

Energie besparen op school of bso: je kunt het

Je ziet het al: energie besparen op school of in de kinderopvang is mogelijk. Met grote investeringen die lonen, zoals een luchtgordijn, screens of bewegingssensor. Maar ook snelle oplossingen, zoals het vervangen van lampen door led-verlichting. 

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Je energiepartner bij besparen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij kleine en grote stappen om energie te besparen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen in het onderwijs?