Prijsontwikkelingen energiemarkt

Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen je leveringstarieven. Deze tarieven hangen af van de inkoopprijs op de internationale markten van stroom en gas. Maar wat gebeurt er eigenlijk op die energiemarkt? We geven je regelmatig een update. Zo weet je steeds waar je aan toe bent.  

 

- Laatst bijgewerkt: 18 juli 2024 -

Prijsontwikkeling energiemarkt gas en stroom

Stijgende trend gasprijs afgelopen maanden

De dalende trend van de gasprijs in het eerste kwartaal van 2024 is gestopt. In mei liep de gasprijs flink op. Dit was vanwege geopolitieke ontwikkelingen: zoals de aankondiging van een Oostenrijks gasbedrijf dat de afname van Russisch gas stopt. Hierdoor neemt de vraag naar gas van andere landen toe. Ook was er een barst in een Noorse pijplijn.

De laatste weken lijkt de gasprijs redelijk stabiel te blijven.  

Stroomprijs blijft gelijk, ondanks stijging inkoopprijs

De inkoopprijs voor stroom is de afgelopen periode licht gestegen. Dit komt o.a. omdat er buiten de zonuren nog steeds stroom met gas moet worden opgewekt. En de gasprijs is de afgelopen periode gestegen. 

Onze stroomprijs blijft onder de streep toch gelijk, omdat we de kosten voor terugleveren uit de stroomprijs halen. 

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een variabel tarief vastgesteld?

De energie die jij de komende periode van ons gaat afnemen, kopen wij vooraf voor je in. Op de inkoopmarkt voor energie. Ook wel groothandelsmarkt genoemd of afgekort de energiemarkt. Dat inkopen doen we niet in één keer, maar gespreid over een periode. Daarmee stellen we het variabele tarief vast voor de komende periode. 

Is het verstandig om mijn tarief nu vast te zetten?

Of een vast of variabel contract de beste keuze is, hangt van verschillende zaken af. Hou je van grip en zekerheid? Of neem je graag een risico zodat je van de laagste prijs kunt profiteren? 

Bij een variabel contract beweeg je mee met de markt. Als de daling blijft doorzetten, dan profiteer je daar van. Maar als de inkoopprijzen later dit jaar toch weer gaan stijgen, dan stijgt jouw tarief ook.

Als je je tarief nu vastzet en de prijzen gaan later weer stijgen, dan heb je een goede keuze gemaakt. Maar als de prijzen in de loop van het jaar nog verder dalen, kun je daar weer niet van profiteren.

De energiemarkt kunnen we niet voorspellen. Wel kun je ons vasteprijs aanbod bekijken dat we voor je hebben klaar gezet in Mijn Vattenfall:   

Bekijk het aanbod

Zie ik een verlaging of verhoging direct terug in mijn tarieven?

Bij een contract met een variabel tarief duurt het even voor je dit terugziet in je tarieven. Er zit een vertraging tussen veranderingen van de groothandelsprijzen en de wijzigingen van je tarieven. Dit heeft te maken met onze inkoopstrategie. We kopen energie vooraf voor je in. Niet in één keer, maar gespreid over een periode.

Door deze spreiding zit er vertraging in het doorberekenen van de prijzen op de energiemarkten en je variabele tarief. Bij een verlaging kan het dus iets langer duren, voor we het tarief verlagen. Maar het kan ook in je voordeel werken bij een verhoging. Hierdoor konden we bijvoorbeeld de extreme pieken in inkoopprijzen in 2022 dempen.

Waarom zit de vertraging tussen de inkoopperiode en start nieuwe prijs?

Nadat wij de inkoopperiode hebben afgesloten en de prijs hebben vastgesteld, informeren wij je over het nieuwe tarief. We informeren je minimaal 30 dagen van te voren over je nieuwe variabele tarieven. Daarom kunnen we een nieuwe prijs niet direct in laten gaan, maar zit hier altijd ruim een maand tussen.  

Waardoor gaan prijzen op de groothandelsmarkt omhoog of omlaag?

De prijzen van gas en stroom op de inkoopmarkt van energie zijn bewegelijk: net als bijvoorbeeld aandelen gaan ze omhoog en omlaag. Dit komt onder andere door:

  • Vraag naar gas en stroom
  • Aanbod van gas en stroom
  • Hoe vol gasvoorraden zijn
  • Onzekerheid in de markt
  • Geopolitieke ontwikkelingen
  • Het weer
Waarom zit er verschil in tarieven tussen energieleveranciers?

Dat komt door verschillen in de inkoopstrategie en de prijsstelling per leverancier. Een andere inkoopstrategie leidt tot een ander tarief voor de klant. De inkoopstrategie hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  1. Het aantal maanden waarin we energie inkopen voor dat deze wordt geleverd aan de consument.
  2. Het moment waarop we de prijs voor de consument vaststellen.
  3. Het aantal maanden waarvoor het tarief vaststaat. 

Daarnaast is ook de prijsstelling van de energieleverancier van invloed. 

De laatste ontwikkelingen op de energiemarkt

imagey9y5v.png

Sanne van den Broek, Rick Marsman & Gitte Janssen, Marktexperts Vattenfall


De prijzen van gas en stroom op de inkoopmarkt van energie zijn bewegelijk: net als bijvoorbeeld aandelen gaan ze omhoog en omlaag. Hieronder lees je waardoor de marktprijzen de afgelopen weken zijn beinvloed.  

imageu26ph.png

 

Week 28: Een stabiele gasmarkt, maar veel beweging op markt voor stroom

De gasmarkt is momenteel redelijk stabiel. Deze week (op dinsdag 9 juli) werd zelfs de laagste prijs in de afgelopen zeven weken genoteerd. Toch is er sprake van enige onzekerheid op de gasmarkt, dit is het gevolg van de situatie in het Midden-Oosten en de vroege start van het orkaanseizoen. 

Orkanen kunnen mogelijk schade aanrichten aan LNG-opslagen en productiefaciliteiten, waardoor de levering (tijdelijk) in gevaar komt en er minder aanbod is.

De komende week zou de gasvraag iets kunnen stijgen als gevolg van een hittegolf die wordt verwacht in Centraal- en Zuid-Europa. Door een toenemende behoefte aan koeling neemt de vraag naar elektriciteit toe en daarmee ook de vraag naar gas voor de opwek van die elektriciteit. Hierdoor zou de prijs van gas kunnen gaan stijgen.

De gasvoorraden in Europa zijn momenteel met gemiddeld 79% goed gevuld. Naar verwachting zal de Europese vullingsgraad toenemen tot 90% in november, wat in lijn is met de Europese regelgeving hiervoor. Specifiek in Nederland zagen we dat de vullingsgraad wat achterbleef, omdat er om nog onbekende redenen geen gas werd geïnjecteerd in Norg (Drenthe), de grootste gasopslagfaciliteit van Nederland en Europa. Op 1 juli is het injecteren weer gestart en is de verwachting ook dat Nederland op tijd de vereiste vullingsgraad zal bereiken.

Elektriciteitsmarkt

Op de markt voor elektriciteit zagen we afgelopen week naast de zaterdag (6 juli) ook op een weekdag weer negatieve prijzen. Zo was er afgelopen donderdag 4 juli voor levering tussen 13:00 en 14:00 de laatste negatieve prijs voor die dag. Dit werd met name veroorzaakt door een hoge productie van zonne-energie. Door het grote aandeel hernieuwbare energie waren er de afgelopen week ook veel prijsfluctuaties op de onbalansmarkt. Dit is de markt die TenneT gebruikt om het elektriciteitsnet in balans te houden.

Week 27: Gasmarkt blijft stabiel

Gasmarkt blijft stabiel

Deze week drukken de temperaturen de gasprijzen in Europa. Het is niet zo koud dat er vraag is naar gas voor verwarming. En het is deze week ook niet zodanig warm in Europa dat er veel gas nodig is om extra elektriciteit te genereren voor koeling. Ook zorgt voldoende opwek van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in Europa voor de verminderde vraag naar gas.

In Nederland blijft de vulgraad van 68% wel achter op de vulgraad in Europa (77%). Dat komt vooral doordat er geen gas wordt opslagen in de grote gasopslag in Norg, eigendom van de NAM. De reden voor het niet injecteren van gas in deze opslag is onduidelijk. Er is op dit moment geen reden tot zorg, vooralsnog is de verwach­ting dat de opslagen bij de start van het stookseizoen op 1 november voor de verplichtte 90% gevuld zullen zijn. 

Nog steeds komt er erg weinig LNG richting Europa, deze week zouden de invoercijfers wel eens op het laagste niveau in twee jaar uit kunnen komen. De belangrijkste reden hiervoor is concurrentie met Azië waar de prijzen op dit moment op een hoger niveau liggen dan in Europa. In Azië is de vraag naar LNG hoog, omdat de temperaturen daar al langere tijd erg hoog zijn en er erg veel LNG geïmporteerd wordt om aan de hoge vraag naar elektriciteit voor koeling te voldoen.

 

 

Week 25: Prijzen blijven redelijk stabiel

Gasprijs blijft stabiel

"Als gevolg van het herstel van de Noorse gasaanvoer en het feit dat de gasvoorraden voldoende gevuld zijn, daalden de Europese gasprijzen op de spotmarkt. Dinsdag 18 juni was er echter sprake van een stroomstoring bij de Nyhamna gasverwerkingsfabriek in Noorwegen, waardoor de gasstromen naar de rest van Europa met 42% van de technische capaciteit werden verminderd. "

Ook stroomprijs redelijk stabiel

"Afgelopen weekend (15 en 16 juni) werden er in de middag weer negatieve elektriciteitsprijzen genoteerd op de spotmarkt. De negatieve prijs was het gevolg van een grote hoeveelheid opwek uit zon en wind en een lagere vraag naar elektriciteit in verband met het weekend."

 

Week 23: Flinke stijging gas- en stroomprijs

Gasprijs flink gestegen 

"Afgelopen maandag (3 juni) steeg de gasprijs op de Nederlandse TTF-markt behoorlijk, naar het hoogste punt in zes maanden. De plotselinge prijsstijging van gas werd veroorzaakt door een barst in een Noorse pijplijn.

Het is nog niet helemaal bekend wanneer de reparatie voltooid is en de export weer kan worden hervat. De Noorse netbeheerder Gassco meldde dat het probleem waarschijnlijk aan het eind van de week is opgelost. "

Stijging prijzen elektriciteitsmarkt

"De prijzen van elektriciteit op de termijnmarkt bewogen mee met de ontwikkelingen van de gas- en CO2-prijzen. De plotselinge onrust op de gasmarkt was ook terug te zien in de stijgende prijzen op de elektriciteitsmarkt."

 

Week 22: Opnieuw stijging gasprijs

Gasprijs opnieuw gestegen 

"Er waren verschillende oorzaken voor de recente prijsstijgingen op de termijnmarkt voor gas. Een belangrijke reden was de aankondiging vorige week van het Oostenrijkse gasbedrijf OMV, dat het mogelijk de afname van gas van het Russische Gazprom zal moeten stoppen. Als dat wegvalt zal het Oostenrijkse bedrijf het gas elders moeten halen, waardoor de Europese gasvraag zal toenemen en de gasprijs zal stijgen."

 

Week 21: Stijging gas- en stroomprijs

Stijging gasprijs

"De stijging van de gasprijs wordt veroorzaakt door een verminderd aanbod. Veel Amerikaanse LNG-ladingen gaan naar Azië in plaats van naar Europa en er is deze week veel onderhoud aan installaties van Noorse gasvelden. Daarnaast zijn ook de Russische aanvallen in Oekraïne en de toegenomen spanning tussen Iran en Israël factoren die van invloed zijn."

Ook stijging inkoopprijs stroom

"De prijs is minder negatief dan vorige week, dat komt doordat er het afgelopen weekend minder wind was. Hierdoor moest er nog steeds op een conventionele manier elektriciteit opgewekt worden (bijvoorbeeld met gas), omdat het niet hard genoeg waaide om buiten de zonne-uren aan de vraag te voldoen. Daarnaast was er ook nog gepland onderhoud bij de kerncentrale in Borssele, ook dat had een prijsstijgend effect."

 

Week 20: Daling gasprijs

Daling gasprijs

"Op de termijnmarkt daalde de prijs van gas tot het laagste niveau in bijna twee weken. Enerzijds kwam dit door de temperaturen die hoger waren dan eerder verwacht. Anderzijds was er in Europa ook meer aanvoer van Noors gas."

 

Week 19: Stijging gas- en stroomprijs

Stijging gasprijs

"De gasprijs is de afgelopen week gestegen. Die stijging was het gevolg van een beperkt aanbod van gas en een relatief hoge vraag naar gas. De toegenomen vraag naar gas was verrassend gezien de milde temperaturen, maar is te verklaren door een toegenomen vraag van industriële partijen in o.a. Duitsland. "  

Stijging inkoopprijs stroom

"Door de stijging van de CO2-emissierechten stegen de prijzen van gas en elektriciteit ook behoorlijk. De stijging van de CO2-prijzen leek niet zozeer te maken te hebben met een verandering in omstandigheden, maar meer in een verandering van actieve spelers op de markt en het sentiment."