1. MKB
  2. Zakelijke energie
  3. Vast contract energie

Alles wat je wilt weten over een vast contract

Je kunt als ondernemer naast een variabel of dynamisch contract ook een contract met een vaste prijs afsluiten. Dat biedt zekerheid. Maar wat houdt een vast contract nu precies in en wat zijn de voor- en nadelen? We vertellen je er graag meer over. 

Wat houdt een vast contract in?

Bij een vasteprijs-contract liggen het energietarief en de looptijd vast. De prijs van je energie zet je dan bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief niet. 

Goed te weten: opzegvergoeding
Ben je als ondernemer van plan om in de toekomst een zakelijk vast contract af te sluiten of om over te stappen naar een vasteprijs-contract? Dan betaal je een opzegvergoeding als je dat contract voor de einddatum stopzet. De hoogte hiervan hangt af van het verwachte resterende verbruik, het leveringstarief en het referentietarief. Deze regels gelden voor consumenten en kleinzakelijke klanten die hun vaste contract stopzetten voordat het afloopt.

Wat is het verschil tussen een vast, variabel of een dynamisch contract?

Anders dan bij een vast contract heeft een contract met variabele tarieven een onbepaalde looptijd. En waar je bij een vast contract zeker bent van een vaste energieprijs gedurende de looptijd van je contract, veranderen deze bij een variabel contract. De tarieven bewegen namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Wanneer de prijzen dalen betaal je minder, maar wanneer de prijzen stijgen betaal je meer. Bij een dynamisch energiecontract kunnen de leveringstarieven voor stroom en gas snel schommelen. Je energieprijzen kunnen zowel stijgen als dalen. Van dag tot dag bij gas. En bij stroom zelfs van uur tot uur. In onderstaande video leggen we uit hoe het precies zit.

Waarom verschillen de tarieven?

Bekijk ook onze andere video's over tarieven.

De voordelen en nadelen van een zakelijk vast contract

Dit zijn de voor- en nadelen van een zakelijk vast contract:

Voordelen van een vast zakelijk contract

  • Zolang je contract loopt heb je een vast leveringstarief en weet je waar je aan toe bent.
  • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.

Nadelen van een zakelijk contract met vaste tarieven

  • Je betaalt een opzegvergoeding als je voor het einde van je contract overstapt.
  • Wanneer de energietarieven dalen, daalt jouw leveringstarief niet mee.
Bekijk onze contracten

Is het verstandig om als ondernemer je energie vast te zetten?

Of het verstandig is om je energie vast te zetten, is van tevoren lastig in te schatten. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Namelijk het moment waarop je jouw vaste energiecontract aanvraagt en voor welke looptijd. Maar ook of de energieprijzen dalen of stijgen in de periode dat je jouw contract afsluit.

Veelgestelde vragen over een vast contract

Is een zakelijk vaste prijscontract voordeliger?

Achteraf kun je pas echt een goede vergelijking maken of een vaste prijs of een variabele prijs voordeliger is geweest. 

Wat is het verschil tussen een zakelijk vast en zakelijk variabel contract?

Vast contract
Een vast contract heeft een vaste looptijd. Van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Je leveringstarief voor gas of stroom verandert in die tijd niet. 

Variabel contract
Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Een voordeel van dit contract is dat als de prijzen dalen, jouw prijs ook daalt. Het nadeel is dat je meer gaat betalen als de prijzen weer stijgen.

> Lees meer over de verschillen

Hoe kan ik een vast contract afsluiten?

Vraag hier een zakelijk vast contract aan.

Ben je klant van ons?
Ga naar Mijn Vattenfall, log in en bekijk het aanbod dat voor je klaarstaat.

Is het mogelijk een vast contract tussentijds op te zeggen?

Elke energieleverancier vraagt een opzegvergoeding als je tussentijds je vaste contract wilt opzeggen. Wanneer je tussentijds opzegt is de kans groot dat deze niet helemaal vergoed wordt door je nieuwe energieleverancier. Waarschijnlijk betaal je die helemaal zelf.

Wat is het verschil tussen een dynamisch en vast tarief?

Bij dynamische energiecontracten zijn de tarieven direct gekoppeld aan de prijzen op de dagmarkten. Dit is voor stroom en gas het geval. Per uur wisselt de prijs voor stroom maar voor gas wordt de prijs per dag vastgesteld. Je moet wel in het bezit zijn van een slimme meter om een dynamisch contract aan te kunnen vragen. Bekijk hier meer over ons dynamisch energiecontract.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Zo krijg je bijvoorbeeld exclusief inkoopvoordeel bij de partners uit ons netwerk.

Meer over onze voordelen

Meer over energieprijzen

Een vast, variabel of dynamisch contract.

Voor welk contract moet je nu kiezen: vast, variabel of dynamisch? Een logische vraag natuurlijk. Want jouw besluit heeft impact op je energierekening. Wij maken het helder.

Meer informatie