Fossielvrije waterstof als mogelijke oplossing voor het verduurzamen van de industrie

Wij verkennen verschillende innovatieve oplossingen om zware industrieën met behulp van fossielvrije waterstof minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Zo worden ze minder vervuilend.

Wat je kan doen met waterstof

Bij de verbranding van waterstof komt geen CO2 vrij, alleen waterdamp. Waterstof leent zich er daarom goed voor om elektriciteit op te slaan. Dat is handig om bijvoorbeeld elektriciteit van zon en wind op te slaan en te gebruiken als de zon niet schijnt of als de wind niet waait.

Fossielvrije waterstof

Waterstof kan een alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. Vrachtwagens, vliegtuigen en fabrieken kunnen verduurzamen als ze overgaan op fossielvrije waterstof. Om echt fossielvrij te zijn, moet de waterstof dan wel worden gemaakt met hernieuwbare elektriciteit, bijvoorbeeld van windmolens op zee. We spreken dan van hernieuwbare of fossielvrije waterstof.

Thomas Hjort legt uit

Thomas Hjort, Vattenfalls Director of Innovation and Offshore Wind Development, legt in deze video uit dat windparken op zee ideaal zijn om groene waterstof te produceren. Waterstof kan worden gebruikt als schone energiebron, waardoor onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk vermindert. Overtollige windenergie kan worden omgezet in waterstof. Zo slaan we energie op voor gebruik wanneer het niet waait. Dit optimaliseert niet alleen de energieproductie van windmolenparken, maar zorgt ook voor een constante toevoer van hernieuwbare energie.

Meer duurzame energie nodig

Groene waterstof uit offshore wind

Als één van de grotere producenten van hernieuwbare energie, vooral uit windparken op zee, kunnen wij grote hoeveelheden elektriciteit te leveren voor de productie van groene waterstof. Thomas Hjort, Director of Innovation and Offshore Wind Development bij Vattenfall, vindt met behulp van waterstof opgeslagen offshore windenergie een voorspelbare en klimaatvriendelijke energiebron - en dat in de niet al te verre toekomst. Zo stelt hij:

"De technologie bestaat al en we weten dat het werkt. De uitdaging is nu dat we de productie moeten opschalen om deze benadering economisch voordelig te maken. In de toekomst zien we een zeer nauw verband tussen waterstofproductie en onze stroomopwekking, bijvoorbeeld om waterstof te produceren op onze toekomstige offshore windparken.”

Een solide basis voor doorontwikkeling

Om de waterstoftechnologie verder te ontwikkelen, moeten de juiste voorwaarden worden geschapen. Zowel de Europese als nationale waterstofstrategieën vormen daarvoor een solide basis.

  • Zo streeft Duitsland ernaar om in 2040 de grootste leverancier van waterstofoplossingen te worden, met een elektrolysecapaciteit van 10 GW.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft als doel om tegen 2030 een koolstofarme waterstofproductiecapaciteit van 5 GW te bereiken.
  • En Zweden zet in op 3 GW in 2030 en 8 GW tegen 2040.

Bij Vattenfall willen we met onze projecten en initiatieven in heel Europa actief bijdragen aan deze ontwikkelingen. Op dit moment zijn we nog niet zover dat we groene waterstof kunnen toepassen in onze elektriciteitscentrales in Nederland. Lees in ons CO2-reductieplan welke rol groene waterstof speelt. Nu en in de toekomst.

Onze initiatieven met fossielvrije waterstof

Vattenfall onderzoekt hoe fossielvrije waterstof kan bijdragen aan het koolstofvrij maken van verschillende sectoren.

Bekijk onze initiatieven (pdf)

Lidmaatschappen

Als lid van de Hydrogen Europe Association en de European Clean Hydrogen Alliance ondersteunen wij actief nationale en internationale instituten die zich richten op de ontwikkeling van waterstoftechnologie.