1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Voor- en nadelen

De voordelen en nadelen van stadswarmte

De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dat is nodig vanwege de verandering van het klimaat. In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Dankzij stadswarmte zijn we minder afhankelijk van cv-ketels op aardgas. Bekijk de voor- en nadelen van stadswarmte ten opzichte van cv-ketels op aardgas en andere warmte-oplossingen op een rij.

Voordelen van stadswarmte

Bekijk alle voordelen van stadswarmte op een rij.

Minder CO2-uitstoot

Huizen en bedrijven stootten in 2023 met onze stadswarmte en koude gemiddeld 62% minder CO2 uit, dan dezelfde huizen met losse cv-ketels op aardgas. We maken stadswarmte met warmte uit industriële processen, afvalverbranding, elektriciteitscentrales, zonnepanelen of biomassa.

CO2-uitstoot van stadswarmte

Minder fossiele brandstoffen

Ben je aangesloten op stadswarmte? Dan zit je goed. Om het gebruik van fossiele brandstoffen voor warmte-opwek verder te verminderen, kunnen we nieuwe warmtebronnen in de toekomst aansluiten op het bestaande warmtenet. Daar hoef jij niets voor te doen. Bijvoorbeeld warmte uit de aarde (aardwarmte) en warmte uit oppervlaktewater (aquathermie). We verkennen hiervoor de mogelijkheden. Waar jouw warmte vandaan komt, staat beschreven in het warmte-etiket.

Collectief

Samen maak je impact. De overstap van HR-gasketels naar stadswarmte doe je niet alleen, maar samen met andere bewoners.

Geen cv-ketel, boiler of geiser

Geen onverwachte kosten voor reparatie of vervanging, want bij stadsverwarming heb je geen cv-ketel, boiler of geiser meer nodig. Die hoef je dus ook niet te onderhouden of te vervangen. Het enige dat soms nodig is, is je verwarming ontluchten. In plaats daarvan heb je een afleverset. Wij verzorgen het onderhoud en de vervanging van deze afleverset. Dit is inbegrepen in de maandelijkse vaste kosten. Zo weet je waar je aan toe bent.

Veiliger

In een cv-ketel of geiser vindt verbranding plaats. Daarmee loop je het risico van ontploffing of koolmonoxidevergiftiging. In een afleverset van stadswarmte wordt geen gas verbrand. En als je elektrisch kookt, dan heb je minder fijnstof.

Betrouwbaar

Onze warmtenetten hebben een leveringszekerheid van 99,9%. Als er toch een storing is, dan kun je onze storingsdienst dag en nacht bereiken.

Beschermd

Je wordt beschermd door de ACM (Autoriteit Consument en Markt). De ACM bepaalt in opdracht van de overheid de maximumtarieven voor stadswarmte. Onze tarieven mogen daar niet bovenuit komen.

Vermindering netcongestie

Andere warmteoplossingen, zoals warmtepompen gebruiken vaak elektriciteit voor verwarming. Stadsverwarming maakt gebruik van een gesloten buizensysteem dat warmte uit industriële processen, afvalverbranding, elektriciteitscentrales, zonnepanelen of biomassa naar verschillende gebouwen brengt. Dit vermindert de vraag naar elektriciteit voor verwarming, waardoor het elektriciteitsnet minder wordt belast.

Geschikt voor huizen met een laag energielabel

Heeft je huis nog geen A-label? Geen probleem voor stadswarmte. Ook als huizen nog niet goed geïsoleerd zijn, is een overstap op stadswarmte mogelijk. Bestaande radiatoren en vloerverwarming in de woning kunnen meestal gewoon gebruikt worden.

Nadelen van stadswarmte

Bekijk hier alle nadelen van stadsverwarming op een rij.

Geen keuzevrijheid

Er is maar één leverancier per warmtenet. Je kunt dus niet zelf kiezen welk bedrijf jouw warmte levert. Dat kan bij gas en stroom wel.

Niet overal beschikbaar

Stadswarmte is niet in elke wijk beschikbaar. Woningen kunnen alleen worden aangesloten op een warmtenet als er in je wijk een net ligt.

Werkzaamheden nodig

Om aangesloten te worden op het warmtenet zijn werkzaamheden in en rondom je woning nodig. Denk aan het vervangen van het leidingwerk naar de meterkast en het plaatsen van een afleverset.

Hogere vaste kosten

De ACM bepaalt voor de vaste kosten van stadswarmte een maximumtarief. Zo zijn de kosten van stadswarmte niet hoger dan wanneer je een HR-gasketel hebt. Toch lijken de kosten voor stadswarmte hoger. Wat is het verschil?

  • Bij gas moet je zelf een HR-gasketel kopen en onderhouden. Deze kosten staan niet op de energierekening.
  • Bij stadswarmte heb je de huur van de afleverset en het onderhoud. Deze kosten zijn onderdeel van het tarief en staan wél op de energierekening.

Sommige verhuurders betalen (een deel van) deze vaste kosten, omdat de kosten eerder in de huurprijs verrekend werden.

Niet aardgasvrij

Vooralsnog komt onze warmte vooral van elektriciteit- en afvalcentrales en daarom is stadswarmte op dit moment niet aardgasvrij. Ook is het soms nodig om hulpwarmtecentrales in te zetten waarbij aardgas of groen gas wordt gebruikt.