Het warmtenet in Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost

Het warmtenet van Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost vormt samen met het warmtenet van Diemen en Almere één integraal warmtenet. 

Gemiddeld 63% minder CO2-uitstoot met stadswarmte en koude en 2023 ten opzichte van HR-gasketels in Amsterdam-Zuid, Oost en Zuidoost

In 2023 stootten woningen en andere gebouwen die aangesloten zijn op het warmte- en koudenet van Vattenfall in Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost gemiddeld 63% minder CO2 uit dan wanneer ze met een HR-gasketel verwarmd zouden zijn.

Bekijk het warmte-etiket

Minder CO2-uitstoot

Gemiddeld 63% minder CO2-uitstoot staat gelijk aan 60.664 ton minder CO2-uitstoot door stadswarmte en koude vergeleken met HR-gasketels (met een gemiddeld rendement van 87%)

Aansluitingen

In 2023 hadden we op het warmtenet in Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost 26.689 aansluitingen voor kleinverbruik en 284 voor grootverbruik.

Woningequivalenten

Als we de aansluitingen in de regio Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost in 2023 omrekenen naar woningen zijn dat er 54.123.

Wat is CO2?

CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een (broeikas)gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt. Door het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komt er CO2 vrij. Teveel CO2 in onze atmosfeer is niet goed voor het milieu (Bron: Milieu Centraal).

Zo berekenen we de CO2-uitstoot

Berekening CO2-uitstoot volgens methodiek uit Rapportageverplichting Warmtewet

We berekenen de CO2-uitstoot per geleverde GJ warmte en vergelijken dat met de CO2-uitstoot van een HR-gasketel voor eenzelfde hoeveelheid warmteafgifte. Zo kunnen we het verschil in de CO2-uitstoot bepalen. De manier waarop we dit berekenen komt overeen met de methodiek van de rapportageverplichting uit de Warmtewet, waarbij we gebruik maken van de Tabel gegevens duurzaamheidsrapportage warmtenetten.

Berekening per warmtebron

Voor elke warmtebron gebruiken we een eigen berekening om de CO2-uitstoot te bepalen. In de rapportageverplichting vind je hier meer informatie over. Per warmtebron gebruiken we voor de berekening werkelijke meetgegevens. Denk hierbij aan de elektriciteit en brandstof die gebruikt wordt om de warmte op te wekken. Maar ook de CO2-uitstoot die bijvoorbeeld wordt toegekend aan de elektriciteit die nodig is voor het rondpompen van het water in de leidingen. Omdat het uiteindelijk gaat om de daadwerkelijk geleverde warmte per GJ aan onze klanten nemen we ook het warmteverlies mee in de berekeningen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau TNO valideert onze berekeningen

TNO heeft in opdracht van Vattenfall een validatie uitgevoerd op de hierboven vermelde CO2-emissiereductie van de warmtenetten van Vattenfall en de gebruikte inputgegevens over 2023. De centrale vraag daarbij is: hanteert Vattenfall in haar CO2-reductiemodel de juiste aannames en rekenmethodiek, en zijn de daarvoor gebruikte inputgegevens goed onderbouwd? TNO heeft vastgesteld dat dit het geval is en dat de CO2-emissie die Vattenfall heeft berekend overeenkomt met de door TNO berekende CO2-emissie.

Bekijk het TNO-rapport

Het warmte-etiket biedt inzicht

Bekijk het warmte-etiket van 2023. Het biedt per regio waar we in Nederland warmte en koude leveren een overzicht van de herkomst van onze stadswarmte en -koude. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.

Bekijk het warmte-etiket

Warmte uit de gascentrale in Diemen

Op dit moment wordt de warmte in Diemen grotendeels geleverd door de gascentrales op de Diemen-site. De gascentrale produceert elektriciteit en daarbij kan in de turbines stroom worden afgetapt. Daarmee wordt warmte gemaakt, dit heet aftapwarmte. Hierdoor wordt er wel minder elektriciteit geproduceerd. 

Nieuwe bronnen voor het warmtenet in Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost

In de toekomst gaan we andere bronnen aansluiten op het warmtenet. In 2025 zal de e-boiler naar verwachting in gebruik genomen worden. Met een e-boiler wordt stroom gebruikt om warmte te maken en warm water te leveren voor verwarming. Op de lange termijn hopen we ook aardwarmtebronnen aan te kunnen sluiten. Met aardwarmte wordt warmte uit diepe aardlagen gewonnen. Begin 2023 kregen we samen met de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Eneco een vergunning voor het opsporen van aardwarmte in de regio Amsterdam.

Ontwikkelingen in het warmtenet van Amsterdam Zuid, Oost en Zuidoost in 2023

  • De aanleg van de nieuwe warmtetransportleiding onder de Gaaspertunnel is gestart.
  • Er is een start gemaakt met de aanleg en het aansluiten van woningen in het kader van de gebiedsgerichte aanpak Warm Amsterdam.
  • Twee koudeprojecten (Jonas en Haut) zijn in bedrijf genomen.
  • Van drie hybride WKO-projecten is de aanleg gestart.
  • Het optimaliseren van de stooklijn ter voorbereiding op nieuwe lagetemperatuurbronnen is verder opgepakt.

Ook interessant