1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. hoge temperatuur warmtepomp

Nieuw: warmtepomp die hoge temperaturen levert

Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan is de overstap van een cv-ketel naar een all-electric warmtepomp vaak vrij kostbaar. Daarom hebben we samen met onze collega's van Feenstra een nieuw systeem ontwikkeld: de hoge temperatuur warmtepomp.

De hoge temperatuur warmtepomp

Dit unieke warmtepompsysteem levert even hoge temperaturen als de cv-ketel: tot wel 85 graden. Zo kan je je cv-ketel vervangen zonder ingrijpende maatregelen en verwarm je je huis zonder het gebruik van aardgas. Je hoeft niet je huis te isoleren en/of je radiatoren te vervangen: de cv-ketel gaat eruit en de warmtepomp gaat erin. Het systeem bestaat uit een kleine buitenunit en een binnenunit met een buffervat van 230 liter water. Hiermee worden de radiatoren én je tap- en douchewater verwarmd.

Zonder isoleren en aanpassingen je huis verwarmen
Andere all-electric warmtepompen leveren lage temperaturen van 35 tot 45 graden. Je radiatoren moeten hiervoor geschikt zijn om je huis nog steeds te kunnen verwarmen met die lage temperaturen. Dat betekent vaak eerst goed isoleren en je radiatoren vervangen. Dit brengt extra kosten met zich mee, naast de aanschaf van de warmtepomp zelf. Voor de hoge temperatuur warmtepomp hoef je je bestaande radiatoren niet te vervangen om je huis warm te krijgen.

Wanneer op de markt?

Op dit moment is de hoge temperatuur warmtepomp alleen projectmatig beschikbaar. We werken momenteel hard om de hoge temperatuur warmtepomp in de loop van 2024 beschikbaar te maken voor particuliere woningeigenaren. Hou de website in de gaten wanneer er in jouw regio een installatiepartner beschikbaar is.

Meer over de hoge temperatuur warmtepomp

Wat is er anders aan dit warmtepompsysteem?

Het belangrijkste verschil tussen de hoge temperatuur warmtepomp (htwp) en de traditionele warmtepompen, is dat de htwp hogere temperaturen levert. En een hoger piekvermogen heeft. De hoge temperatuur warmtepomp levert temperaturen tussen 65 en 85 graden: net als een cv-ketel. De htwp kan de cv-ketel dus een-op-een vervangen. Je radiatoren hoeven niet vervangen te worden, en je huis hoeft niet eerst beter geïsoleerd te worden. Ook lever je niks in aan comfort. Kortom: je woning wordt niet aangepast aan het verwarmingssysteem, het systeem is aangepast aan jouw woning. Zo kun je in twee dagen al een htwp geïnstalleerd hebben.

Lage- of middentemperatuur warmtepompen leveren temperaturen tussen 35 en 55 graden. Door die lagere temperaturen kunnen je radiatoren jouw huis vaak niet meer goed verwarmen. Om je huis tóch goed op temperatuur te krijgen, moeten de radiatoren vervangen worden door een afgiftesysteem voor lage temperaturen. Zoals vloerverwarming. Ook mist een lage- of middentemperatuur warmtepomp het vermogen om een afgekoeld huis snel op te warmen. In de winter bijvoorbeeld. Daarom moet je huis ook nog eens erg goed geïsoleerd zijn.

Moet ik mijn huis beter isoleren met een hoge temperatuur warmtepomp?

Het is natuurlijk altijd een goed idee om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Zo verbruik je minder energie, waardoor je op je energiekosten bespaart. Maar je hoeft je woning niet eerst beter te isoleren om te kunnen verwarmen met de hoge temperatuur warmtepomp (HTWP). Ook matig geïsoleerde woningen worden meestal direct al goed verwarmd met de htwp. Wordt het tijd voor een nieuwe cv-ketel? Dan is dat hét moment om over te stappen op de hoge temperatuur warmtepomp. Kun je daarna stap voor stap aan de slag met die betere isolatie.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is?

De hoge temperatuur warmtepomp is vooral bedoeld voor bestaande eengezinswoningen die flink verbouwd zouden moeten worden om van het gas af te gaan. Met een aardgasverbruik tussen 1.600 m3 en 1.800 m3 per jaar.

Ook moet het vermogen van de warmtepomp passen bij wat jouw huishouden nodig heeft. Het systeem is geschikt voor woningen met een basislast van maximaal 6 kW en een piekvermogen tot 11 kW. Ongeveer de helft van de bestaande eengezinswoningen valt in deze categorie. De htwp is dus niet geschikt voor grootverbruik.

Daarnaast moet je natuurlijk genoeg ruimte hebben om de binnen- en buitenunit van het systeem te kunnen plaatsen. De afmetingen van het warmtepompsysteem vind je bij de vraag 'Hoe groot is dit warmtepompsysteem?'.

Hoe groot is dit warmtepompsysteem?

Het warmtepompsysteem bestaat uit twee delen: de warmtepomp zelf (de buitenunit) en een buffervat met warm water (de binnenunit). De warmtepomp is vrij klein en kan in de tuin of op het dak staan, of aan de gevel hangen. Het buffervat van 230 liter warm water heeft meer ruimte nodig. Dit deel komt binnen te staan op een stevige vloer, meestal op de plek waar de cv-installatie stond.

Afmetingen en gewicht van het systeem:

  • Warmtepomp (60 kilo): 1.46 m x 1.14 m x 64 cm (hxdxb)
  • Buffervat (325 kilo, gevuld met water): 69 cm x 37 cm x 90 cm (hxdxb)
Wat is het stroomverbruik?

De warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om het water in het buffervat te verwarmen. Dit water verwarmt jouw huis en je douche- en tapwater. Helemaal aardgasvrij. Wel gebruikt de warmtepomp stroom. Wat het uiteindelijke stroomverbruik wordt, hangt af van het huidige warmteverbruik in de woning. Maar als je gasverbruik 1.500 m3 was, wordt het stroomverbruik ongeveer 5000 kWh. 

Wanneer is de hoge temperatuur warmtepomp leverbaar?

Op dit moment is de hoge temperatuur warmtepomp alleen projectmatig beschikbaar. We werken momenteel hard om de hoge temperatuur warmtepomp in de loop van 2024 beschikbaar te maken voor particuliere woningeigenaren.

Kan ik op de hoogte worden gehouden?

Je kunt je op dit moment niet inschrijven voor een interesselijst. Houd hiervoor de Nieuws van Vattenfall - de maandelijkse nieuwsbrief voor klanten vol praktische tips - in de gaten.

Bekijk ook deze pagina's